COPIII SE JOACĂ ȘI SINGURI?!

COPIII SE JOACĂ ȘI SINGURI?!

- Dacă și când să te îngrijorezi că micuțul tău nu e fanul ”băilor de mulțime” 😁 -


”Copilul meu nu este sociabil. Preferă să se joace singur. Ar trebui să mă îngrijorez?”

Mulți dintre părinți s-au gândit la asta cel puțin o dată (pe zi 😉).

Copiii (în marea lor majoritate) sunt extrem de sociabili, simt nevoia să interacționeze cu alți copii, să-și etaleze noile jucării/hăinuțe/trotinete sau orice altceva le place lor. În momentul în care micuțul spune ”nu vreau să merg la joacă, vreau să stau singur”, în mintea părintelui se declanșează un beculeț roșu de alertă. 

 

RESPECTĂ-I INTIMITATEA!

 

Dacă cel mic are o perioadă în care preferă să petreacă timp de unul singur, fie că se joacă - doar cu jucăria lui preferată de exemplu, citește, colorează sau face orice altceva, NU este neapărat un motiv de alarmare pentru tine ca adult. Ție nu ți s-a întâmplat niciodată să vrei să stai întins în pat, să nu sune telefonul, să nu vorbești cu nimeni? Să nu faci nimic pur și simplu? 

Și copilul poate trece prin aceleași stări de spirit. Fie pentru că a avut un program mai încărcat la grădiniță sau la școală, fie că s-a supărat pentru că prietenul lui cel mai bun nu a apreciat un anumit joc sau jucărie, fie pentru că, pur și simplu, este obosit și vrea să stea degeaba. 

 

COPIII ȚES POVEȘTI DIN GÂNDURILE LOR 

 

Dacă cel mic stă întins cu ochii pe pereți și nu face nimic, asta nu înseamnă că mintea lui nu lucrează. De cele mai multe ori copiii rememorează evenimentele de peste zi, își fac planuri și scenarii. Și, pornind de la o idee mică, pot ajunge la scenarii complicate. (De parcă noi, adulții, am face altceva?! 😉). Practic, cei mici își creează propriile povești în care ei sunt actorii principali, eroii care salvează planeta. 

 

OAMENI DIFERIȚI, PERSONALITĂȚI DIFERITE 

 

Ok, nu se joacă cu alți copii acasă, dar nici la grădiniță/școală?! Tot nu este neapărat un motiv suficient de puternic să suspectați anumite afecțiuni. Copiii, deși sociabili prin definiție, au temperamente și personalități diferite. Al vostru poate e timid sau introvertit, sau poate are o indispoziție temporară și nu are chef, pur și simplu, să interacționeze cu alți copii. 

 

CERE AJUTORUL UNUI SPECIALIST!

 

În situația în care copilul petrece majoritatea covârșitoare a timpului de unul singur și nu interacționează cu niciun alt copil sau adult pentru o perioadă mai lungă de timp, sau observi o schimbare bruscă de comportament (devine excesiv de trist, sau violent, de exemplu), e cazul să te adresezi unui psiholog/terapeut, care îl poate evalua și poate constata dacă este sau nu o problemă. Nu căuta răspunsurile pe internet sau la alți părinți sau rude. Adresează-te direct unui specialist, pentru că este cel mai în măsură să constate existența unei afecțiuni! Iar acest ultim sfat e valabil pentru orice fel de afecțiune fizică, nu doar pentru cele de ordin emoțional.

Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-17:00, Sambata: 10:00-14:00, Duminica: Inchis

0736585537 hello@bizmic.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!