COPILĂRIA ESTE DESPRE JOACĂ

COPILĂRIA ESTE DESPRE JOACĂ

 

Jocul și joaca dezvoltă copii și oameni (!) sănătoși emoțional și nu numai. Este un adevăr pe care îl știm în subconștient de când ne naștem. Formulat mai simplu: joaca și jocul sunt activități deosebit de importante pentru copii. Noi, ca adulți, putem avea impresia că, atunci când se joacă, cei mici se relaxează, se dezlipesc de școală, grădiniță și activitățile de peste zi. Total greșit! Atunci când se joacă, cei mici sunt într-un proces continuu de învățare. Prin joc, ei își dezvoltă aptitudini și abilități pe care le vor folosi pe tot parcursul vieții. De cele mai multe ori, copiii transpun în joc experiențele lor zilnice. 

De exemplu, după o vizită la medic copiii vor inventa jocuri cu propriile jucării în care se vor juca ”de-a doctorul”. Păpușile, figurinele, chiar și mașinuțele vor fi consultate, pansate sau vor primi doza corespunzătoare de medicamente de jucărie. Practic, prin joc, cel mic va încerca să controleze acele lucruri pe care în viața reală nu le poate controla.

 

JUCAȚI-VĂ CU EI, VORBIȚI-LE CORECT ȘI CLAR!

În primii ani de viață copiii vor solicita prezența părinților sau a bunicilor atunci când se joacă. Și este bine să le ascultați dorințele și să vă jucați cu ei. Un copil care petrece timp alături de un adult pe care îl are ca model va deveni un adult mai sigur pe el. Beneficiul imediat al jocului cu cel mic este că prichindelul își va dezvolta limbajul și vocabularul mult mai repede. 

Vorbiți-i cât mai mult copilului în timpul jocului, numiți-i diferitele forme, culori sau caracteristici ale jucăriilor! Copiii învață întotdeauna prin imitație. Din acest motiv este recomandat să folosiți corect cuvintele și să evitați pe cât posibil folosirea diminutivelor. Copilului îi va fi mult mai ușor să rețină noțiunile astfel.

Un alt element important al jocului este că micuții învață să dezvolte relații cu cei din jurul lor, fie ei copii sau adulți. Spre exemplu, unui copil timid îi greu să interacționeze cu alți copii, dar, atunci când el este ”polițistul” sau ”doctorul”, relaționarea va deveni mult mai ușoară, ajutând astfel copilul să-și învingă temerile legate de socializare.

 

PLICTISEALA NAȘTE CREATIVITATE

Știm cu toții că cei mici se plictisesc repede, însă nu vă grăbiți să inventați jocuri noi. Este în regulă să se plictisească și este normal să fie așa. Lăsați-i pe ei să inventeze jocuri noi, să descopere ceva de făcut! Asta le va stimula imaginația, încrederea în sine și creativitatea. Alternativa la plictiseală NU trebuie să fie apariția rapidă a unui ecran, fie el de telefon, tabletă, televizor sau orice alt dispozitiv!

Dacă, însă, interesul unui copil pentru joacă lipsește cu desăvârșire pentru o perioadă mai lungă de timp, este bine să începeți să-i urmăriți evoluția zilnică. Sunt diferite probleme și afecțiuni care pot duce la o astfel de stare a copilului. Noi nu vom numi nici una dintre ele pentru că nu suntem medici. Cel mai bine este să cereți sfatul unui specialist care vă va spune exact cu ce situație vă confruntați.

 

CLĂDIȚI AMINTIRI PENTRU O VIAȚĂ

Știm, trăim în secolul vitezei și al cunoașterii, când ”copilul polivalent” e la modă. Copiii au timp pentru balet / pian / fotbal / engleză / informatică, sau orice altă activitate suplimentară, pe care, cu bună credință, evident, o introduceți în rutina zilnică a lor atunci când vor fi mai mari. De jucat, însă, la modul pur și frumos și dezinvolt, nu se pot juca decât atunci când sunt mici. 

Nu le încărcați programul inutil celor mici, lăsați-i să se joace atunci când pot! Dacă doriți să învețe o limbă străină de mici, faceți mici joculețe în engleză, sau în orice altă limbă cunoașteți, dacă doriți să facă dansuri, atunci dansați împreună! Garantat vă veți aminti de aceste momente pentru tot restul vieții. Și copilul dvs. la fel 😉

Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-17:00, Sambata: 10:00-14:00, Duminica: Inchis

0736585537 hello@bizmic.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!